perjantai 16. kesäkuuta 2017

Videoprojektin anatomia

Videon roolia opetuksessa tulee aktiivisesti miettiä. Kokonaisuuksia suunnitellessa ne voivat olla joko oppimista tukevaa tai ohjaavaa materiaalia, mutta yhtä hyvin projektin arvioitava tuotos. Avainsana on kuitenkin suunnittelu. Itse olen jonkinverran käyttänyt videota opetuksessa, mutta sen hyödyntäminen varsinkin oppilaita aktivoivana voimana on jäänyt vähälle. Tähän tulee muutos.

Toinen merkittävä muuntautuminen liitttyy ajankäyttöön. Oma luonne ja hektinen työnkuva on varmaan päässyt vaikuttamaan myös näihin projekteihin, jotka nimenomaan vaativat myös oppilailta perusasioiden opettelua, suunnittelua, väliarviointeja jne. varsinaisen kuvaamisen ja editoinnin ohella. Vaikka olen aikaisemminkin jakanut projektin eri osiin, kuten suunnittelu, toteutus ja arviointi, tulee jatkossa antaa oppilaille (ja itselle ohjaamiseen) enemmän aikaa.

Pyrin liittämään videoprojekit johonkin oppimiskokonaisuuteen. Tekninen taito opitaan siinä ohessa. Videoprojektit ovat usein myös yhteityökykyjä vaativia, sillä usein ne tehdään pari- tai ryhmätöinä.
Keväällä toteutettu "oma käsikirjoitus-oma movie" -projekti oli siinä mielessä poikkeus, että siinä painopiste oli nimenomaan videonteon ja videotekniikan opiskelussa ja harjoittelussa käytännössä. Katsoimme Kaikki kuvaa-sivuston esimerkkivideot, jonka pohjalta ryhmät laativat ideasta, suunnitelmat, kuvakäsikirjoituksen yms,

Projekti innosti oppilaita toden teolla, ja he käyttivät toteutuksessa omaa aikaa ja omia välineitä. Merkittävää oli palautetilaisuus, jossa oppilaat pääsivät ensin arvioimaan toisten ryhmien hyviä oivalluksia ja toisaalta kehitettäviä juttuja. Ilokseni huomasin, että omat sanomiset olivat hyvin pitkälle oppilaiden havaintojen toistoa.

Syksyllä on luvassa kauan odotettu leirikoulu. Siellä ajattelin kokeilla perinteisen videokuvaamisen (otoksista leirikouluvideo) lisäksi videopäiväkirjaa.

Kuvakaappauksia videoista alla:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Testi

Testi Lähetetty Huawei-matkapuhelimestani